MONTAJ Fose biologice IMHOF
DESCRIEREA PRODUSULUI
Fosele septice de tip IMHOFF sunt unitati de tratare primara, gen anaerob a apelor uzate care provin din instalatii civile. Ele sunt utilizate pe scara larga in realizarea de instalatii de epurare intrucat reprezinta sectiuni de pretratare utile pentru fluidizarea incarcaturii poluante a agentului de scurgere. Principala caracteristica a foselor septice de tip IMHOFF este ca asigura in mod natural, fara substante bioaqctivatoare , epurarea apei uzate pana la parametrii prevazutiin normele legale, in functie de numarulde utilizatori.
DOMENII DE APLICARE
Locuinte particulare, nuclee rezidentiale, restaurante, scoli, pensiuni, policlinici, etc.
PERFORMANTE
Fosele septice tip IMHOFF, prin tratare apelor reziduale asigura urmatoarele:
- indepartarea componentei organice a namolului-50%
- indepartarea materiilor sedimentabile-90%
- reducerea CBO5( consum biochimic de oxigen) fata de incaracrea efluentului cu-40%
NOMENCLATURA
1. Intrare ape uzate
2. Racord de evacuare biogaz
3. Capac de inspectie a bazinului si preluare a namolului din bazinul de fermentare
4. Bazin de sedimentare
5. Orificiu iesire lichid tratat
6. Bazin de fermentare sau descompunere
7. Zona de inspecti bazin sedimentare
8. Orificiu preluare namol
ALEGERA PRODUSULUI
Bazinul septic de tip IMHOFF se alege in functie de numarul utilzatorilor, vidanjarea nu se face mai devreme de 18 luni de folosire, daca se respecta numarul de utilizatori in exploatarea casnica.
PRINCIPIU DE FUNCTIONARE
Apele uzate menajere se limpezesc partial in bazinul principal de fermentare si sunt evacuate prin putri absorbante si drenari, iar namoluldepus la fundul fosei fermenteaza timp indelugat, pana la mineralizare, prin actiunea organismelor vii si este idepartat dupa un interval prin vidanjare. Avantajul acestei solutii consta si in faptulca volumul deseurilor care se vidanjeaza este foarte mic comparativ cu volumul corespunzator al depozitului sedimentar, deoarece acesta , prin actiunea bacteriiloranaerobe se mineralizeaza si pierde din continutul de apa(peste 95%).
EVACUAREA APEI TRATATE IN CAMPURI DE DRENAJ
Aceasta reprezinta ceaa de a doua faza de epurare a apelor reziduale. Epurarea rezidurilor in sol are loc in timpul infiltrarii substantelor lichidein teren , aici incepe un proces de decompunere biologica a substantelor organice solubile in apa.Descompunera se realizeaza in stratul aflat sub suprafata de deversare a rezidurilor. Aceasta descompunere se face pana la compusi minerali, acestia fiind constituenti normali ai pamantului. Un rol esntial in acest proces il joaca bacteriile care descompun rezidurile prin valorificarea oxigenului din aerula care se acumuleaza in asa numitele nise de oxigen din sol.Apele reziduale se scurg pe rand pri diverse straturi ale solului , pentru a patrunde in faza finala p rocesului de epurare in apel freatice ale solului deja sub forma de elemente curate.
Apele tratate se deverseaza in sol prin intermediul unei retele de drenaj compusa din tuburi de PVC cu diametru 110 mm, prevazute doar pe suprafata inferioara de contact cu orificii alternante de evacuare avand diametru de 3-6 mm asezate intransee de 50 cm latimepeste un pat de nisip de 15 cm grosime, sub cota de inghet a solului. Spatiul din jurul tuburilor trebuie umplut cu pietris.
RECOMANDARI
- apel pluviale nu trebuie canalizate spre bazinul septic
- se recomanda ca inainte de intrarea apelor uzate in bazin, acestea trebuie sa-si rupa presiunea trecand printr-un camin vizitabil
- in locuintele in care se folosete intens bucataria trebuie instalat un degresator
- vidanjarea sa nu fie totala, respectivsa mai ramana aproximativ 10% din namolul poluant, acesta urmand sa sigure reinceperea rapida a procesului de digestie
- bazinul septic nu necesita intretinere si nu trebuie folositi dezinfectanti
- in bazinul septic nu trebuie sa iba acces impuritati care nu sufera biodegradari( ex.: servetele, resturi de tigari, carpe, mijloace de igiena personala, etc.)